TOMURCUKLANMA İLE ÜREME

 

EŞEYSİZ ÜREME 2- TOMURCUKLANMA İLE ÜREME

 

Bir hücreli bira mayasında, bazı protistlerde, çok hücreli canlılardan hidra, mercan ve medüz gibi bazı omurgasızlarda görülür.

*       Ana canlının vücudunun bir yerinden dışarıya doğru bir veya birden fazla çıkıntı meydana gelir. Bu çıkıntıya tomurcuk denir. Bu tomurcuklar gelişirken çekirdekte bölünür ve bir parçası ana canlıda kalır, diğer parçası oluşan tomurcuğa geçer. Sonrasında sitoplazma bölünmesi gerçekleşir ve yeni bir birey oluşur.

*     Tomurcuklar mitoz bölünme ile oluştuğu için ana bireyin genetik kopyasıdır. Oluşan yeni bireyler ana canlıdan ayrılarak bağımsız yaşayabilirler veya bir arada kalarak koloniler oluştururlar.

*       Çok hücreli olan hidralarda mitozla bölünen hücreler, bir topluluk oluşturur. Tomurcuk olarak adlandırdığımız bu hücre topluluğu ana bireyden ayrılıp yaşam ortamındaki zemine tutunarak yaşamını sürdürür ve gelişerek yeni bir hidrayı oluşturur.

 

 

 bira mayasında tomurcuklanma      obeliada tomurcuklanma

 

hidrada tomurcuklanma

 

*     Hidranın tomurcuklanmasıyla oluşan ve ana bireye bağlı kalan ya da zemine tutunarak yaşayan canlıya polip denir. Polipler koloni oluşturabilir (Şekil). Bu kolonideki poliplerden eşeysiz olarak çoğalıp ayrılarak yaşamlarını serbest olarak sürdüren bireylere ise medüz (denizanası) adı verilir. Medüzlerde tomurcuklanma görülmez.

 

 

 

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://www.biyolojidersim.com/tomurcuklanma-ile-ureme/

Görüş ve eleştirilerinize en kısa zamanda cevap verilecektir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.