IŞIK MİKROSKOBU İLE HÜCRE BÜYÜKLÜĞÜNÜ ÖLÇME

 

DENEYİN ADI: IŞIK MİKROSKOBU İLE HÜCRE BÜYÜKLÜĞÜNÜ ÖLÇME

A –       DENEYİN AMACI: Bir hücre örneği seçilerek gerçek büyüklüğünün ölçümünün yapılması

B –       DENEY HAKKINDA BİLGİ:

Mikrometrik oküler:10mm boyunda 100 kısma ayrılmış bir cam cetvel olup bu cetvelin her kısmı 10/100=0,1mm’dir.Mikrometrik oküler mikroskobun oküler kapağına takılır.

Mikrometrik obje:1 mm boyunda 100 kısma ayrılmış bir cetvelin lam üzerine kazınmış halidir. Bu cetveldeki her kısım 1/100=0,01mm=10 mikrondur. Mikrometrik objeyi taşıyan lam hesaplama işlemi yapılacağında mikroskop tablasına yerleştirilir.

C –       DENEYDE KULLANILAN MALZEMELER: Mikrometrik oküler, mikrometrik obje, mikroskop, kurbağa kanından hazırlanmış preparat, fotoğraf kartı, asetat kağıdı

 

D –       DENEYİN YAPILIŞI:

a.  ETKİNLİK 1:

1.   Mikroskobun belli bir büyütme gücünde mikrometrik okülerdeki bir bölüntünün değerini bulmak için önce mikrometrik oküleri mikroskop tüpüne yerleştirdik ve mikrometrik objeyi mikroskop tablasına koyduk. Sonra okülere bakarak ve oküleri sağa sola çevirerek mikrometrik oküler ve mikrometrik objeye ait cetvellerin çizgilerini birbirine paralel hale getirdik. Her iki cetvelde de tam üst üste gelen iki bölüntü çizgisinin arasında kalan bölüntüleri saydık ve okülerin bir bölüntüsünün mikron değerini bulduk.

40’ lık Objektifte:

 

Milimetrik Okülerin 10 Parçası                            Milmetrik Objenin 40 Parçasına

                     X                                                     Milimetrik Cetvelin 1 Parçasına

      x = 0,25 = 2,5 mikron

 

 

2.   Daha sonra mikrometrik objeyi mikroskop tablasından aldık ve yerine kurbağa kanından hazırlanmış hazır preparatı koyduk. 2 bölüntü çizgisi arasında kalan hücreleri sayarak hesaplama yaptık.

9 x 2,5 = 22,5 mikron ( 9 = Milimetrik okülerin 9 çizgisine karşılık gelen hücre)

b. ETKİNLİK 2: Bu çalışmada materyal olarak tepesine fotoğraf makinesi monte edilmiş ışık mikroskobu, mikrometrik cetvel, fotoğraf kartları ve asetat kâğıtları kullanılmıştır. Hücre örneği olarak bir kemirici memeli olan kör farenin dev kemik iliği hücresi seçilmiştir. Hücre preparatları yayma yöntemiyle hazırlanmış ve boyanmıştır. Mikroskopta çekilen fotoğraflar scanner ile taranarak postere aktarılmıştır.

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://www.biyolojidersim.com/isik-mikroskobu-ile-hucre-buyuklugunu-olcme/

Görüş ve eleştirilerinize en kısa zamanda cevap verilecektir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.